Pamätné tabule odhalili významní štátnici

01.09.2013 Banská Bystrica

Prezident Rumunska Traian Băsescu a predseda Štátnej dumy Federálneho zhromaždenia Ruskej federácie Sergej Naryškin vo štvrtok 29. 8. 2013 slávnostne odhalili pamätné tabule osloboditeľom mesta Banská Bystrica, ktoré boli inštalované na priečelie historickej Radnice.
Významní predstavitelia oboch krajín sa zúčastnili na oslavách 69. výročia Slovenského národného povstania v areáli Pamätníka SNP. Pred historickou Radnicou potom slávnostne odhalili pamätné tabule venované ich vojakom.
Pamätná tabuľa pripomínajúca účasť vojakov rumunských vojsk na oslobodení mesta Banská Bystrica doplnila pôvodnú pamätnú tabuľu, ktorú sovietskym vojakom venovali obyvatelia Banskej Bystrice pri príležitosti 10. výročia oslobodenia mesta. Na slávnostnom odhalení sa zúčastnilo množstvo významných štátnikov. Nechýbali medzi nimi prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič či predseda Národnej rady Slovenskej republiky Pavol Paška.
„Dnes máme tú česť oživiť spomienku na mužov, ktorí pomohli oslobodiť naše mesto. Máme tú česť vysloviť slová vďaky a tieto slová nechať prostredníctvom kameňa znieť aj pre ďalšie generácie. Sloboda, ktorú máme a život, aký žijeme, nech je oslavou života padlých hrdinov a mementom ich hrdinskej smrti,“ povedal vo svojom príhovore primátor mesta Banská Bystrica Peter Gogola.
Na priečelí historickej Radnice budú úctu a vďaku obyvateľov mesta Banská Bystrica pripomínať dve pamätné tabule s textom:
„Vojakom hrdinskej sovietskej armády, ktorí sa bili a mreli za slobodu našej vlasti a ktorí žijú v srdciach vďačného obyvateľstva. Venujú na počesť 10. výročia oslobodeniu mesta ako prejav lásky občania mesta Banskej Bystrice.“

„Skláňame sa s hlbokou úctou pred vojakmi rumunskej armády, ktorí sa podieľali na oslobodzovaní našej vlasti a z ktorých mnohí položili životy za našu slobodu. Venujú vďační občania Banskej Bystrice v roku 2013.“


Martina Kanisová
hovorkyňa primátora
 

Vyberte región